Zahlavi

Oddělení teoretické fyziky ÚJF nově vede Vít Jakubský

Mon Sep 02 13:46:00 CEST 2024

Ing. Vít Jakubský Ph.D., DSc. se stal dne 1. září 2024 novým vedoucím Oddělení teoretické fyziky (OTF). Dr. Jakubský, který ve funkci nahradil prom. fyz. Jiřího Adama, CSc., byl jednomyslně do funkce doporučen výběrovou komisí na základě interního výběrového řízení, do kterého se Dr. Jakubský přihlásil jako jediný uchazeč.

Dr. Jakubský je ve vědecké komunitě výraznou osobností. Je mimo jiné nositelem titulu „doktor fyzikálně-matematických věd“. Ten získal v říjnu 2023 poté, co obhájil disertační práci „Analysis of Dirac materials with the methods of mathematical physics“, v níž se zabývá modely jedno- a dvourozměrných systémů popisovaných Diracovou rovnicí.

„Přeji panu doktoru Jakubskému pevné nervy a mnoho úspěchů v nové pozici,“ řekl ke změně ve vedení OTF ředitel ÚJF Ondřej Svoboda, který zároveň poděkoval Dr. Jiřímu Adamovi za dlouholetou úspěšnou a obětavou službu ve vedení OTF.

Podle Dr. Jakubského je a bude primárním úkolem OTF a dalších institucí zabývajících se teoretickou fyzikou posunovat hranice poznání v dané oblasti. „Rád bych, aby naše oddělení v této činnosti pokračovalo stejně dobře nebo i lépe než v minulosti,“ uvedl nový vedoucí OTF.